Kamp Noorwegen in het vooruitzicht

Vikingskipet

Na een succesvol trainingskamp in Inzell zal TTU ook naar Noorwegen gaan

Noorwegen en Nederland

Noorwegen en Nederland hebben qua cultuur veel gemeen. De Noren hebben een grote passie voor het buitenleven en de vele wintersporten die buiten beoefend worden. In Pyeongchang, Zuid-Korea haalde de Noren 39 medailles en daarmee was Noorwegen het meest succesvolle land van de spelen. Nederland en Noorwegen delen de passie voor het schaatsen. Net als in Nederland zijn er in Noorwegen veel schaatssportverenigingen en ijsbanen.

Het bestuur van TTU ziet daarom mogelijkheden voor een goede samenwerking tussen Noorwegen en Nederland. De eerste handreiking is vorige jaar al ontstaan. Toen zijn er twee schaatsers uit Noorwegen gekomen om met TTU mee te trainen. Dit beviel erg goed. Reden om de samenwerking uit te bouwen.

Gastgezinnen.

Noorwegen is een duur land en schaatsen is ook niet goedkoop. TTU wil de kosten zoveel mogelijk drukken. Hierdoor ontstond het idee om de rijders onder te brengen in gastgezinnen en inmiddels is er voor alle rijders onderdak geregeld. Het idee is eigenlijk niet nieuw en past bij TTU. Jan Nieuwenhuizen organiseerde in de jaren 70 en 80 al succesvolle uitwisselingen waarbij schaatsers werden ondergebracht in gastgezinnen. Reden voor TTU om oude tijden in een nieuw jasje te steken.

Het idee kwam vanuit kostenoverweging, maar voor de jonge sporters van TTU is een gastgezin meer dan een oplossing vanuit kostenoverweging. Zelfredzaamheid is erg belangrijk in de Noorse cultuur. Door mee te draaien in een gastgezin leren de rijders van TTU om onafhankelijk te zijn en om eigen beslissingen te nemen. Tegelijkertijd lijkt het Noorse gezinsleven erg op het Nederlandse. Iedereen zal zich naar verwachting snel thuis voelen

Trainen op buitenijs en binnenijs.

Op de dag van aankomst trainen we op de ijsbaan in Hamer. De dagen erna gaan we trainen op buitenijs. We hebben het dan over het Flatmoen idrettspark. Hier vinden we de openlucht-natuurijsbaan ijsbaan van Hundorp.

De openlucht-natuurijsbaan kent, zoals de naam doet vermoeden, geen vriesinstallatie. In de regel droogt de baan na een dweilpauze snel door de lage buitentemperatuur. Inlopen doe je in de sneeuw en een valpartij op de ijsbaan eindigt ook in de sneeuw. Gelukkig is er een binnenruimte waar je kunt opwarmen.

Het weer geeft bij Trainen op buitenijs een extra dimensie. Het bestuur van TTU zal vragen of de Noren ons kunnen voorzien van het juiste kledingadvies voor het geval het echt koud is. Daarna is het een kwestie van de kou omarmen en genieten van elkaar, het schaatsen en het buiten zijn.

De rijders zien elkaar op de trainingen en tijdens de gezamenlijke activiteiten. De trainers verwachten dat de ochtendtrainingen, ondanks de kou, spraakmakend zullen zijn. De rijders kunnen dan luisteren en vertellen over de ervaringen die er zijn opgedaan bij de gastgezinnen. De trainers verwachten dat met name de zoete bruine kaas die is uitgevonden in de streek waar TTU verblijft ter sprake zal komen.

Wedstrijden

TTU gaat op 3 dagen een wedstrijd rijden. De eerste is op 27 februari op de ijsbaan in Hundorp. De rijders mogen dan zelf kiezen welke afstand(en) ze willen rijden. Een 10 KM rijden in de buitenlucht behoort dus tot de mogelijkheden. Op 2 en 3 maart doen de rijders mee aan de Sandefjordløpet. Het Toernooi wordt verreden in de in de Hamar Olympiahall – Vikingskipet. http://www.s-s-k.no/sandefjordslopet

Rijders betrokken bij organisatie.

Afgelopen zomer is gebleken dat de rijders van TTU succesvol zijn in het organiseren van activiteiten en het zelfstandig ondernemen van allerlei zaken. Daarom zullen de rijders een gedeelte van het kamp zelf organiseren.

TTU kijkt met plezier op het Kamp vooruit en heeft een mooie reden om de zaag tot het einde van het seizoen scherp te houden.

Archief

Laat een reactie achter

Laatste nieuws

Neem contact met ons op: