Van rups naar vlinder: Talent Team Utrecht

Rups naar vlinder1 TTU (1)

Van het ontdekken van mogelijkheden naar zichtbare manifestatie van je talent.

Na de oprichting van TTU, Talent Team Utrecht, in 2014, besloot het bestuur om teamkleding aan te schaffen. Teamkleding verbindt en dat is één van de kernwaarden van TTU. De kleursamenstelling moest een combinatie worden van een felle op een donkere kleur, want “dat is lekker opvallend”, zo meende het bestuur. De keuze werd oranje/rood op zwart en antraciet. Al vier jaar rijden de schaatsers en trainers in deze kleurencombinatie rond, tot ieders genoegen. Het is bekend dat kleuren een gevoel oproepen. De vraag van het bestuur van de TTU is of ik vanuit de Feng Shui filosofie kan omschrijven welke betekenis toegekend wordt aan deze specifieke kleurencombinatie. Kleur is emotie, kleur is trilling, kleur is energie.

Feng Shui stamt uit het taoïsme, een levensleer. Het taoïsme brengt de natuur, gezondheid, wetenschap en het praktische leven samen in een leer over het leven van de mens. Het is goed om te weten dat het taoïsme een andere blik op gezondheid heeft dan wij in het Westen gewend zijn. Wij verstaan vooral prestatievermogen, vitaliteit, aantrekkelijkheid en de afwezigheid van ziekte en pijn onder gezondheid. Vanuit deze manier van denken “trainen” wij vervolgens ons lichaam. Volgens de taoïstische manier betekent gezondheid evenwicht in lichaam, geest en ziel en een vrij stromen van de levensenergie. Zwart en antracietgrijs; mysterieus potentieel Het donkergrijs en het zwart uit de kleding van de TTU verwijst naar de donkere diepten van het water. Water is het meest grenzeloze en oneindige element. Water is mysterieus.

Je kijkt in een oneindige diepte en kunt niet zien of raden wat zich daar allemaal bevindt. Als een ijsberg, waarvan het puntje zich laat zien, maar de grootste potentie houdt zich schuil onder water. Hoe groots is dat? Kan dat ooit gevoeld en beleefd worden? De trainers hebben wel enig idee wat zich daar onder de oppervlakte houdt, maar of het ook zichtbaar wordt is afhankelijk van de persoon zelf, of hij zijn eigen mogelijkheden kan zien. Of hij onder water durft te duiken om op zoek te gaan naar zijn eigen grootsheid en daarnaar kan gaan leven. Dat vraagt moed en eigen-
wijsheid, de faal-angst voorbij! Water is stil, water is krachtig.

Het kan heerlijk zijn ter verkoeling in de zomer en het kan levensbedreigend zijn, vriend en vijand. Onderschat water daarom nooit. Water stroomt altijd! Sta maar eens met je voeten in een beekje, je voelt de stroming, hoe miniem ook. Het lijkt alsof er geen beweging is, alsof er niets is, maar in water zit een grote kracht verscholen, in de diepte, onzichtbaar aan het oppervlak. Het ene moment gedraagt het zich als woest water om de volgende dag weer kabbelend verder te stromen. Herken je dat? Soms lijkt het net alsof je geen energie hebt, of alsof een training zo sloom en rustig was dat het je niets opbrengt. Maar de dag daarna kun je sterker dan ooit de landtraining doen, onvermoeibaar. De ogenschijnlijk stille kracht zit ‘m in de rust. In het niets doen, in lummelen, niet moeten. “Wu wei” zeggen de Chinezen: handelen door niet te handelen, of actief niets doen.

Flow en bron; het element water
Water is ook een kwestie van meebewegen. Tegen de stroom, of tegen de golven in zwemmen kost veel energie, terwijl meebewegen met dat wat er is juist heel weinig energie kost. Flow heet dat. Alles lijkt dan vanzelf te gaan, moeiteloos, het is de weg van de minste weerstand. Water wordt geleid door de structuur van het terrein; het
stroomt niet bergopwaarts, maar bergafwaarts. Een van de beste manieren om vaak in flow te zijn is om van je passie je werk of je grootste hobby te maken. Daarom zijn sporters zoveel vaker in flow dan gewone mensen. Ze leven hun levensdroom, hun passie. Flow is een spontane staat, het is dat wat je voelt als je een pr hebt gereden!

Topprestaties in de sport vinden plaats in de flow staat: je bent tegelijk zeer sterk, zeer kwetsbaar en open, typisch water. Je energie is bruisend en je bent alert. Moeten is de dood voor flow. Topsporters vragen zich niet af of je hen leuk vindt of niet, ze zijn niet wie ze moeten zijn, maar wie ze willen zijn. Wie wil jij zijn?
Een borrelende bron, een stil vennetje, een razende vloedgolf, een lieflijk stroompje of een brekende golf die stukslaat op het strand. Ergens begint dat meertje, rivier of die grote zee, met één druppel en nog één, en nog één. Samen vormen ze een straaltje, stroompje, beekje, rivier en zo verder. Iedere training is een druppel, ieder jaar zorgt voor een stroompje en jaren van training bezorgen je water-kracht. Goethe zei: “behandel iemand (jezelf) zoals hij nu is en hij zal zo blijven. Behandel iemand (jezelf!) zoals hij kan zijn, en hij zal zo worden.”

Rood of oranje? volgens Natural Color System” Deze kleur van de TTU neigt naar een discussie of het bij het element vuur hoort, of bij het element aarde. Opvallend detail is dat er oorspronkelijk een fluor rood gewenst werd, maar door beperkingen in kleurkeuze bij de leverancier in combinatie met de verschillende stoffen van wedstrijdpak en marathonpak, is het uiteindelijk de huidige kleur geworden. Wat mij betreft onderbouwing en een klein onderzoekje
vooraf waard.

Primaire kleuren hebben de sterkste stralingskracht van alle bestaande kleuren. Ze weerkaatsen het meeste licht, het zijn zuivere kleuren. Rood hoort bij de primaire kleuren, oranje is een secundaire kleur. Als primaire kleuren vermengd worden met wit of zwart, dan zal de stralingskracht afnemen; zoals de hitte van de zomer (element vuur) afneemt en overgaat in de herfst (element aarde). Dan is de hoeveelheid pigment in de kleur minder. Één van de kenmerken van het element vuur is juist kleur, omdat kleur een heel sterk middel is om iets (een interieur) te
veranderen, mits rijk gepigmenteerd. En intensiteit en verandering is weer typisch vuur.
De NCS-kleurencirkel helpt goed om te bepalen waarbij deze TTU kleur hoort. Is het rood, oranje, primair, secundair, afgezwakt of rijk gepigmenteerd? Op de foto zie je de kleurenwaaier op het marathon- en wedstrijdpak liggen. De beste kleur die er mijns inziens bij past is 1085-Y80R. Kijk je naar de positie van Y80R in de NCS-kleurencirkel, dan staat deze heel dicht bij zuiver rood: er zit 80% Red in deze kleur.

Verder bestaat de kleur uit 85% pigment. Op de schema’s is duidelijk dat deze kleur een behoorlijke benadering is van een zuivere kleur. Conclusie: de TTU kleur rood hoort bij het vuur element.

Rood; uniek talent
Het element vuur gaat over verandering. Waar vuur is, zal niets meer hetzelfde zijn: vuur verbrand, verschroeit, maakt kapot. Het staat voor de transformatie van rups naar vlinder, de vlinder kan daarna nooit meer een rups worden. Het is de transformatie van een schaatser met potentie naar een schaatser die zijn talent tot uitdrukking kan brengen. Als je dat kan, hoef je niet meer onder water te zoeken waar dat talent zich toch bevindt. Vuur daagt je uit om jezelf te laten zien. Om je hart te verbinden met alles wat je doet. Niet langer één van de vele andere schaatsers, maar bijzonder en uniek! De vlinder vindt het geen probleem om bewondert te worden, fladdert zijn dans, bewust van zijn eigen schoonheid. Uniek, want niemand heeft de techniek zoals jij gecombineerd met jouw dynamiek en kracht. Dat is wat je gevonden hebt, dat is waar jij jezelf aan gecommitteerd hebt tijdens al die trainingen, dit is jouw stroom.

Nei Tsjing: “De krachten van de zomer zorgen voor hitten in de hemel en vuur op aarde. Ze scheppen het hart en de pols in het lichaam…en de tong, de rode kleur en de bittere smaak…het gevoel blijdschap en het vermogen een lachende klank voort te brengen.”
Kleuren als rood en oranje horen bij de warmste kleurgroep. Met rood verbinden we ons met onze levenskracht en met oranje met onze persoonlijkheid. Hier staan we in het teken van “ik ben”. We noemen deze kleuren warm, als het kloppend hart en het bloed dat door ons heen stroomt. Rood vraag om aandacht, is heel erg zichtbaar, het staat voor expressie, voor winnen, voor grootsheid. De grootsheid die eerst nog verborgen lag, mag je aan iedereen die dat wil laten zien. Vuur werkt in de kracht van de jeugd, in al het bloeiende en in de liefde. Het beeld is van de levendig oplaaiende vlam van het leven – vol kracht, energie, plezier en opgewondenheid. Alles wat in volle bloei staat, wat
vol leven is, wordt door de vuur-energie gevoed. De essentie is actief, vrij en van fonkelende levenslust. Het vuur kan zacht smeulen en fel oplaaien, er kunnen vonken vanaf springen en het vuur kan alles verteren. De vuur energie stijgt op van beneden naar boven, van onwetendheid naar bewustzijn.

Het hart; stralen en schitteren
Het hart is volgens de traditionele Chinese geneeskunst de “keizer van de organen”, het centrum van het bewustzijn. De uitstraling van een gezicht wordt door het hart bepaald. Niet zozeer de gezichtskleur, maar de rozige gloed, een soort gezond oplichten van de huid wordt hiermee bedoeld. Men zegt wel dat iemand er stralend en schitterend uitziet. De hart-energie doorstroomt de hele mens en zijn gezicht straalt en glundert van geluk. Het hart is een van de machtigste functies in ons lichaam-ziel-stelsel, omdat hij de pols van het leven regeert. Als het hart gezond is, dan is de pols ‘vloeiend’ en de slagen volgen op elkaar als de parels aan een parelketting.

Het vuur is een krachtig, vitaal en beweeglijk element. Persoonlijk records rijden, winnen, op het podium staan, het zijn allemaal dingen die het hart vrolijk maken en het goed doen. Het enthousiasmeert en ‘vuurt’ aan naar meer. Maar pas op hiervoor: het is vaak de juiste mate van ontspanning en rust waaraan het ontbreekt. In het vuurelement “poweren” we vaak te veel, zet je jezelf onder druk, is er overmoed en let je te weinig op de signalen van je lichaam. Op het juiste moment terugtrekken, inhouden, pas op de plaats maken en tot rust komen is een advies. Moeilijk als je in de ‘winning-mood’ zit, maar erg belangrijk om attent op te blijven.

De vlinder in de rups; zorgeloze concentratie
Vrije wil is als de vlinder die besloten ligt in de rups. Wat wil je precies, waar droom je van en wat heb je daarvoor over? Vrije wil moet je ontwikkelen, als een spier die je kunt trainen, om in de flow te komen. Het vergt enorme moed en volharding om voorbij allerlei angsten te komen en vooral om niet op te geven. De metaforische
rups dient te sterven om de metaforische vlinder mogelijk te maken. De functie van het team waarin je sport speelt hierin een belangrijke rol. Talent Team Utrecht fungeert als een familiestructuur waarin je kunt groeien en als brandstof om jouw vuur te doen oplaaien.

Jouw persoonlijke bijdrage zou een vastberaden doel met de juiste attitude -zoals geconcentreerde aandacht- kunnen zijn. Geconcentreerde aandacht leidt tot kracht. Het voornaamste ingrediënt is echter de ontspanning waarmee het allemaal gebeurt. Het gaat om de uitzonderlijke combinatie van ontspanning en concentratie. Er is wel een doel, m

 

aar geen gehechtheid aan het doel. Je komt alleen in flow als je je geen zorgen maakt over het doel. Je gaat helemaal op in het proces, in het nu. Je stroomt mee met het grotere leven, met je team, met jullie gezamenlijke doelen en maakt
vooral heel veel plezier!

Flow is de staat van moeiteloosheid, het hart is de deur naar de wereld van de wonderen, TTU is de grote verbinder.

Archief

Laat een reactie achter

Laatste nieuws

Neem contact met ons op: